Aria cava

the Best Choice of Cava - Segura Viudas Aria Brut Naturel

Spaanse en Franse wijnen

Eén van Spanjes grootste commerciële successen is de Cava of Méthode traditionnelle. Wat Champagne is voor Frankrijk, is de Cava voor Spanje. De vinificatiemethode is volledig identiek aan deze in Champagne. De hoofdstad van de Cava is het stadje Sant Sadurni d’Anoia in de Catalaanse Penedès-streek. Hier is 85% van de totale productie geconcentreerd. De appellatie Cava overlapt echter niet alleen voor een groot deel de Penedès-appellatie. Er zijn daarbuiten nog 160 gemeenten in 7 verschillende gebieden waar Cava kan worden gemaakt (o.a. Aragón, Navarra, La Rioja, Extremadura, Valencia).

De heilige drievuldigheid van de Cava zijn de typische druivensoorten Macabeu, Xarel.lo en Parellada. Meestal wordt er minder gedoseerd dan in Champagne aangezien de basiswijnen op zich al voldoende evenwichtig zijn en natuurlijk niet zoveel zuren hebben als in Champagne. Na de tweede gisting liggen de flessen en moet de wijn nog minstens 9 maanden op zijn gistcellen rijpen (“sur lattes”), maar in de praktijk halen de meeste domeinen minstens het dubbele of meer. Cava wordt vooral gekenmerkt door een grote mate van fruitigheid , gekoppeld aan veel fraîcheur.

Voor de oenologen van Segura Viudas is Aria een unieke cava. Voor het samenstellen van Aria werd alle knowhow samengebracht in het kweken van Parellada en de complexiteit van eigen inheemse giststammen, om de volledige persoonlijkheid van de druif naar voor te brengen. (Een van de pijlers van de kwaliteit van Segura Viudas schuilt in het doorgedreven kweken en onderzoek naar de goede giststammen).De gisten die ze gebruiken zijn andere dan die welke voor de andere cava’s van Segura Viudas gebruikt worden. Ze gisten bij lagere temperaturen, en brengen de volledige en fijne aroma’s naar boven. Deze filosofie brengt een van de meest elegante cava’s voort in de collectie van Segura Viudas. De Parellada druiven komen van oude druivestokken en worden geteeld op een plaats (Pla de Manlleu) waar ze langzaam rijpen over een lange periode, wat ideaal is voor het maken van een fruitige cava als Aria.De Macabeo druiven komen van verschillende percelen in het centrale gedeelte van Penedes.Beiden worden aangevuld met Xarel-lo die zorgt voor structuur.Alle druiven worden manueel geplukt.

Aan deze cava wordtgeenlicor d’expedition toegevoegd , de cava heeft dus enkel zijn natuurlijke restsuiker.(<3gr/L terwijl bij brut dit >6gr/l is). Deze cava kan perfect aangeboden worden aan mensen met diabetes. Deze Cava is dus een Brut Nature.

Druivesoorten: 50% Macabeo - 40% Parellada - 10% Xarel-lo

Tweede gisting op fles: minimum24 to 30maanden = Cava Reserva .(dit geeft een indicatie voor de kwaliteit = ronder , verfijnder ...)

Schenken: tussen 6 en 8° C

Dosage: < 3 gr/l

Alkoholgehalte: 11.5%

Verpakking: 6 flessen 75cl per karton





Eén van Spanjes grootste commerciële successen is de Cava of Méthode traditionnelle. Wat Champagne is voor Frankrijk, is de Cava voor Spanje. De vinificatiemethode is volledig identiek aan deze in Champagne. De hoofdstad van de Cava is het stadje Sant Sadurni d’Anoia in de Catalaanse Penedès-streek. Hier is 85% van de totale productie geconcentreerd. De appellatie Cava overlapt echter niet alleen voor een groot deel de Penedès-appellatie. Er zijn daarbuiten nog 160 gemeenten in 7 verschillende gebieden waar Cava kan worden gemaakt (o.a. Aragón, Navarra, La Rioja, Extremadura, Valencia).

De heilige drievuldigheid van de Cava zijn de typische druivensoorten Macabeu, Xarel.lo en Parellada. Meestal wordt er minder gedoseerd dan in Champagne aangezien de basiswijnen op zich al voldoende evenwichtig zijn en natuurlijk niet zoveel zuren hebben als in Champagne. Na de tweede gisting liggen de flessen en moet de wijn nog minstens 9 maanden op zijn gistcellen rijpen (“sur lattes”), maar in de praktijk halen de meeste domeinen minstens het dubbele of meer. Cava wordt vooral gekenmerkt door een grote mate van fruitigheid , gekoppeld aan veel fraîcheur.

Segura Viudas dingt mee naar de kroon van beste Cava-producent. En heeft meermaals gewonnen.

Deze Brut Reserva is onze populairste telg van de familie. Zijn subtiele fruitige afdronk heeft reeds menigeen kunnen bekoren.

Tweede gisting op fles: minimum 15 maanden.(dit geeft een indicatie voor de kwaliteit = ronder , verfijnder ...)

Druivesoorten :50% Macabeo 35% Parellada 15% Xarel•lo

Alcoholgehalte : 12%

Verpakking : 24 flessen van 20cl in karton





Sfeerbeelden :